TEOG İÇİN ÖNERİLER

TEOG’A GÜNLER KALA

“SINAV ÖNCESİ ÖNERİLER”

SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ VE VELİLERİMİZ;

Uzun bir sınav maratonunun sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu sürece kadar hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz gereken fedakârlığı yaptılar. Her öğrencinin emeğinin karşılığını alacağına inanıyor, onlara güveniyoruz. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak aşağıda yer alan hususları sizlerle paylaşmak istedik.

ÖĞRENCİLERİMİZE ÖNERİLER

Sınav Sabahı;

• En geç 07.30 gibi kalkın ve sınav için yanınızda götüreceklerinizi bir kez daha kontrol edin.
  • Sabah kahvaltınızı iyi yapın.
  • Sınav sabahı yememeniz ve içmemeniz gerekenlere dikkat edin.(Ayran, yoğurt, kola, gazlı içecekler, sosis, sucuk, pastırma ve yağda kızarmış ağır yiyecekleri kesinlikle yemeyin.)
  • En geç 08.15’de okulunuzda bulunun.
  • Sınavdan önce çok sıvı tüketmeyin ki sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olmasın.
  • Sınıfınıza geçmeden önce de tuvalet ihtiyacınızı mutlaka giderin.

Sınav sırasında;

• Cevap kâğıdınızın size ait olup olmadığına bakın. Optik formunuzdaki AD – SOYAD – FOTOĞRAF – TC NUMARASI kısımlarını kontrol edin. Cevap kâğıdınızda bir yanlışlık var ise hemen sınav görevlisine haber verin.
  • Optik formunuzu imzalamayı unutmayın ve kitapçık türünüzü doğru işaretlediğinizden emin olun.
  • Soru kitapçığınıza adınızı – soyadınızı mutlaka yazın.
  • Gözetmeninizin uyarılarını dikkatle dinleyin.
  • Kendinize güvenin.
  • Sınava başlamadan önce aşırı stres ve panik yapmayın.
  • Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın.
  • Sınav esnasında soruları tam ve dikkatli şekilde okuyun.
  • Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun.
  • Soruların cevaplarını soru kitapçığına da işaretleyin ki bir kaydırma yaptığınızı fark ettiğinizde soru kitapçığına bakarak düzeltebilesiniz.
  • Çözmeniz gereken ancak çözemediğiniz veya çözdüğünüz halde cevabını bulamadığınız sorular olduğunda, soruyu bir kez daha okuyup tekrar çözün. Sonucu yine bulamazsanız daha fazla vakit kaybetmeden “?” (soru işareti) koyup geçin. En son tekrar dönüp bu sorulara bakın.
  • Değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Bu nedenle emin olmadığınız ya da bilmediğiniz bir soruda size en mantıklı gelen cevabı işaretleyin.
  • Cevaplarınızı ya teker teker ya da bir sayfa çözdükten sonra optik kâğıdınıza işaretleyin. İşaretlemelerinizi kesinlikle sınav sonuna bırakmayın.
  • Sınav kitapçığınızı ve optiğinizi sınav görevlisine teslim ederken yoklama listesine imza atmayı unutmayın.
  • Sınav aralarında sınav değerlendirmesi yapmak adına arkadaşlarınızla konuşmayın. Unutmayın ki diğer sınavlar için moralinizin ve motivasyonunuzun bozulmaması gerekir. Molalarda bahçeye çıkıp temiz hava alın.
  • Çabaladığınızı, yeterince emek verdiğinizi unutmayın. Kendinize güvenin. Unutmayın, herkes harcadığı emek doğrultusunda karşılığını alacaktır. 40 km’lik maraton yarışında ipi göğüsleyenler son 100 metrede hâlâ koşabilenlerdir. Sınav sonuna kadar sınav salonunda kalın ve motivasyonunuzu kaybetmeden sınav sonuna kadar mücadele edin.

SINAVA GİREN ÖĞRENCİLERİN VELİLERİNE ÖNERİLER

• Aileler çocuklarına güvenmelidir. Ebeveyn, çocuğuyla sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Sınav döneminde duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir. Sınavı yüceltmeme, ölüm kalım sorunu yapmama, yüreklendirici davranma önerilmektedir. Çocuklar koşulsuz sevilmelidir. Aile bireyleri uygun rol modeli olmalı, huzurlu, mutlu aile ortamı sağlanmalı ve uygun problem çözme davranışları geliştirilmelidir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VAKFI ADIGÜZEL OKULLARI OLARAK SINAVA GİRECEK TÜM ÖĞRENCİLERE BAŞARILAR DİLERİZ.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ